Dunbar Wilson Dental Fitout

Completed

2019

Location

Dunedin

Studio

Dunedin

The client for this fitout of a new dental practice had a strong vision to move away from the typical ‘clinical’ aesthetic and create a space of character and materiality within an existing heritage building. 

The existing exposed brickwork wall and polished concrete floor were the starting point to which glazed partitions and bespoke joinery were added to fulfil the functional brief. 

The specific ergonomic configuration of the two dental clinic chairs was carefully considered along with typical work processes of both the dentist and dental assistant. 

The numerous services (electrical, data, water, waste, vacuum, compressed air) were also integrated seamlessly into the design. 

The inclusion of carefully chosen light fittings, furniture and the client’s artwork all work together to achieve the unique feeling of a boutique dental practice. 

The overall result is a bold departure from the typical commercial dental practice and is a reflection of the client’s boutique vision and patient focussed philosophy.

 

Re-use of existing buildings is one of the most effective ways to carry out a sustainable approach to building design.

Icons made by Freepik, Balraj Chana, Google from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0