Happy Valley Milk Plant

Location

Otorohanga

Studio

Hamilton

Otorohanga District Council has a Countryside Living Policy Area/Zone, which Chibnall Buckell Team Architects have been given the Design Brief to create the best visual design and masterplan solution within this section of the Otorohanga District Plan. 

As a result, Chibnall Buckell Team Architects have created an integrated masterplan campus and building massing composition, to fall under the design criteria of this Countryside Living Policy Council Rule.  The project is off to a good start with Developed and Detailed Design stages set to begin in August 2018. 

Chibnall Buckell Team Architects implemented a number of design rules within the project including the following;

- Provision of mitigation by planting and landscaping along this wetlands land form, together with screening from both Kawhia and Redlands Road boundaries, to allow the building mass to sensitively sit into the natural landscape.

- By locating the new vehicle access into the campus as deliberately taken off the side road that is Redlands, and thus protecting the integrity of the State Highway 31/39 Kawhia Road corridor.

- The composition deliberately “hugs” the landscape with a gentle curved or draped canopy, “floating” over the collection of activities and spaces below.

- The general colour palette has been deliberately “toned” with green colours, to blend in with the surrounding landscape.

- The facade of the building massing has deliberately been modulated, to create a series of shadow and highlight, to provide architectural texture and pattern, along both Kawhia and Redlands Roads. 

 

See video render of the project here >>>>

 

Icons made by Freepik, Balraj Chana, Google from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0