Barbour House

Completed

2015

Location

Oakura

Studio

New Plymouth

Set down a driveway off the main road to Oakura Beach is this transformed 1970’s home. The original home held unobstructed views, soaring out across the Tasman Sea, But the bitsy exterior and boxy interior of the residence weren’t embracing it’s stunning location. The opportunity to reshape this was a challenge accepted by the BOON team.

Our clients brief was to be subtle rather than stand-out and to create a cohesive exterior which the existing home lacked. To achieve this, a combination of Sto plaster system, concrete block and tiles, natural Kwila rain screens and a cedar clad carport completed the exterior.

The interior was opened up with skylights added, walls removed, increased door heights and a widened hallway to funnel the eye towards that spectacular view. The unusual double staircases inside were retained, but the kitchen/dining layout changed and a bespoke kitchen was designed and installed to maximise the useable space. Elsewhere inside an existing bedroom became an ensuite, while downstairs a freezer room/washhouse was converted to a bathroom giving the client all the amenities they wished for in their home. The installation of the warm cedar inside is complemented by cool grey tones used in the flooring.

Icons made by Freepik, Balraj Chana, Google from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0