Dublin Street Weekender

Completed

2008

Location

Martinborough

Studio

Wellington

The site, located within a few minutes walk of the town’s central square, is surrounded by existing homes and has a storm water channel crossing it. Though normally just a dry grassy hollow, this site feature was a major driver for the design, prescribing the raised floor level and position of the house close to the street frontage.

The house itself is organised in two blocks (main and guest), with identical cross sections, arranged on two sides of a 75m2 rectangular timber deck. The plan is set at an angle to the street grid, with the building axis running North-South. The mono-pitch roof forms slope down to the west and wide eaves shade the interiors from afternoon sun. High level glazing in the tall east walls allows morning sun into the spaces without loss of privacy. A pergola structure over the main deck mimics the building cross-section, and along with a free standing wall and fireplace at the end of the deck, define the timber deck as the central space of the house.

Icons made by Freepik, Balraj Chana, Google from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0