Fenton Street Art Collective

Completed

2018

Location

Stratford

Studio

New Plymouth

Fenton Street Art Collective in Stratford is an alteration of an existing 1920's building. The ground floor is a hospitality space, consisting of a cafe, boutique distillery and bookable rooms. The upper level is a converted open plan loft home which also functions as an art studio, writing space and library.

In bringing this vision to life, a number of structural challenges were met and tackled. For instance, none of the second floor internal walls were load bearing, so a portion of these were removed to open the living space. The building also needed extensive earthquake strengthening to bring it up to building code. Here, large amounts of structural steel were installed. Instead of knocking down existing walls and building new ones to enclose the new steel, the original in-situ concrete formwork was preserved by cutting away areas where new steel needed to run through. This ingenuity exposed the original materials of the building and allowed the construction of the structure to become the beauty of the building.

As a writer, the client was a firm believer in allowing the building to tell its own story. This has been achieved by reusing and re purposing many original features, and recycling of materials from other sites. In particular, a number of the original internal doors and windows, including the heavy steel safe door, have been saved. In addition, native timber, architraves and window trims were both re purposed and reused.

Icons made by Freepik, Balraj Chana, Google from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0