Gilbert House

Completed

2019

Location

New Plymouth

Studio

New Plymouth

With multiple spaces catering to a variety of living needs, this home ensures all that enter will enjoy throughout the year.

Situated to the north of the site, with open plan living – The northwest orientated home has optimal indoor/ outdoor flow increased with wrap around decking. The home is surrounded by easy-care vegetation and versatile planter pots. The prominent deck provides extra set back to the living quarters for privacy and relief from the street-side of its inner city location.

A key feature to this home is the engineered timber second story floor and ceiling which has both visual and structural performance qualities.  A negative detail to these parallel laminated timber panels adds a touch of class to the raw timber finish. An integrated timber screen features in the stair well which works to filter light through the entry and into connecting hallways on both level.

The exterior is constructed with standing seam metal cladding combined with a brick finish to the ground floor. Built with an intentional dramatic contrast, this contemporary home shines among its inner city neighbours.

Icons made by Freepik, Balraj Chana, Google from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0