Maori Hill Residence

Completed

2017

Location

Dunedin

Studio

Dunedin

This house is located on a wide North facing site in the quiet suburb of Maori Hill in Dunedin.  The site is elevated and has spectacular views of the Northern city and distant hills beyond.

The house responds to the site by being closed and private to the street, and open to the North sun and panoramic outlook.  The main living spaces reach out towards the view, whilst the master bedroom is set back to provide both physical privacy and a sense of retreat.  A cantilevered deck is located at the western end of the house, and a recessed deck sits between the family living and the master bedroom.  

The ‘L’ shaped living volume is open plan yet has distinct zones that enhance the varied activities of family life, at different times of the day, and during different seasons of the year.  The space has varying ceiling heights that creates a rich spatial experience and quality of light.  The kitchen is located at the heart of the house, and includes a concealed scullery.

Cedar is used extensively on the exterior of the house with meticulous detailing, including a large slatted screen on the street elevation that provides a degree of privacy, and is also a symbolic veil to passers-by.

Icons made by Freepik, Balraj Chana, Google from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0