Peacock House

Completed

2013

Location

Oakura

Studio

New Plymouth

Our clients wanted a shift from New Plymouth inner city to the sea side town of Oakura 15km west of New Plymouth township. The brief was for a 4 bedroom single level family home that would naturally age. It was not to be showpiece home but well-proportioned and comfortable.

With no predominant views the most important consideration was to locate the house in order to gain maximum thermal mass and exterior zones suitable for the time of the day and weather conditions. The house is broken into two forms by the way of a ‘v’ with the entrance space adjoining the two.  Clad in vertical cedar weatherboards the garage being the exception in ply and batten. Glazing to the north is of a commercial nature being Nulook Frontline 150mm. Interior finishes are tiles and carpet with plywood to some walls and ceiling.  

Icons made by Freepik, Balraj Chana, Google from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0