Project CK2

Completed

2012

Location

Oakura

Studio

New Plymouth

This unique beach house solution has been designed for two families on the beachfront side of the seaside village Oakura. Context was incredibly important to both client and BGBBTA. It was important to assimilate into the surrounding built environment through scale, form and materiality. Contributing to the architectural culture of the seaside village while at the same time satisfying the client’s functional needs. 

The architectural solution was originally derived from function, with the living and sleeping spaces forming two boxes plugging into one another, reducing the overall bulk of the structure. A scale aligned to the surrounding environment. The horizontal forms and cantilevered first floor structures further add to a reduction of scale and visual weight by expressing horizontality.

The use of material was also important in terms of context, developing a solution that worked with the surrounding environment. The use of cedar, plywood and macrocapa claddings aligns with a number of surrounding dwellings, but in this instance have been used the materials in a more contemporary manner. The interior comprises bamboo flooring with plywood and white painted walls and white ceilings, mixing the contemporary and beach house typologies. 

Icons made by Freepik, Balraj Chana, Google from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0